Rólunk

Kedves Barátaink!

2022. augusztus 14-18-ig antropozófus társainkkal, barátainkkal huszonegyen kirándultunk Torockón Papp Huba szervezésében. Huba egy gyerekkori ismerőséhez, egy általa hosszú évek óta látogatott vendégházba szervezete a kirándulást. Itt Kati néni vendégszeretetét élvezve pihentük ki a kirándulásaink fáradalmait.

Az öt nap alatt bejártuk a vidéket, sétáltunk Torockón, Torockószentgyörgyön, meglátogattuk az unitárius templomot, megmásztuk a Székelykövet, majd megmásztuk másnap hajnalban napkeltét nézni, lógtunk sziklán a Remete-szorosban, megmártóztunk folyójának hűsítő vizében, csodáltuk a Tordai-hasadékot (annak a hűsítő vizében is csobbantunk egyet), nagyokat beszélgettünk, jókat ettünk, csillagokat néztünk, játszottunk, euritmiáztunk….
Ritkán tapasztalt feltöltődés volt mindannyiunk számára, ami a környezetnek, a társaságnak, a fogadó háznak egyaránt köszönhető volt. Hazaindulásunkkor azonnal megfogalmazódott az igény, hogy ide visszatérnénk, és akkor tudtuk meg, hogy a vendégház, amelyben laktunk, eladóvá válik lassan, mert Kati néni már idős ehhez és nem bírja, a családja pedig nem tervezi, hogy átveszi tőle az üzemeltetést.
Bennünk, huszonegyünkben azonnal tört fel előbb a lelkesedés, majd a gondolkodás végül a tettrekészség, hogy a közösségünk számára egy szellemi feltöltődésre, szociális kapcsolódásra, testi-lelki megújulásra alkalmas teret, majd később esetleg mások számára hasonló geográfiai terápiaként működő feltöltődési lehetőséget biztosítsunk.
Tekintve, hogy a közben bővülő lelkes baráti csapatunkban szakemberek is vannak - úgy mint sikeres vállalkozást régóta működtető üzletember, gépész, ügyes kezű kivitelezők - a lehetőséggel egy működő üzleti befektetést is megcéloznánk, hogy stabil lábakon álljon az, ami a szellemihez tart végül.

Eddig megfogalmazott célok a házat illetően:

- Legfőbb célja, hogy a hozzánk hasonlóan gondolkodókat ide vonzzuk, így egy olyan közös tér jöhet létre, ami nem csak a mi közösségünk kapcsolatát erősítheti, hanem az antropozófus körök egymás közötti kapcsolatát, legyen ez egy waldorf iskola tanári köre, diákjai, szülők, az euritmisták, a Naputasok, az újságszerkesztők, a kutatásokat végzők, a gyógyászatban, a gazdálkodásban vagy pedagógiában más módon dolgozók - magyarországi, romániai, európai, nemzetközi szervezetek. Ebben a térben folyhat párhuzamos munka - mint növényfeldolgozás, irodalomfeldolgozás, festés vagy rekreáció - de lehet közös pihenési tér is, tekintve a hely buja, tápláló környezetét és egyben igényét a szellemi beoltásra. Összekötni a Keletet és Nyugatot.
- Reményeink szerint ezeknek a kapcsolódások és erősödéseknek az útján odáig fejlődhetne a régóta hordozott szellemi idea hogy egy majdani gyógyközpont megvalósulhasson, hogy ez Közép-Európában erősen, hatékonyan működni tudjon.
- Személyünk és családjaink számára egy olyan helyet fenntartani, ahol érdemi kikapcsolódásra van lehetőség.